Köket

LYCKAN ÄR ETT EGET KÖK.
Här lagas varje dag maten till elever och medarbetare. Råvarorna väljs med största omsorg; vi väljer KRAV-odlat och ekologiskt i första hand. Helst också närodlat. Maten är dessuton näringsberäknad av en kostekonom.

Under åren har köket fått stor uppmärksamhet i flera tidningar. Vi hävdar kaxigt att vi har Kungälvs godaste skolmat!

”Att laga en måltid är som att måla en tavla och ställa ut den samma dag”

Lottas färgsymfoni

Vad skiljer er matlagning från andra skolors?
– Inte bara det att råvarorna vi använder till största delen är KRAV-godkända, vi slipper också halvfabrikaten. Det är något visst med att få t.ex. en säck morötter och veta att det bara är våra händer och vårt arbete som gör att det till sist ligger på barnens tallrikar. Vi lägger ner vår själ och kärlek på vägen och vi hoppas att det känns på smaken.

Varför hjälper barnen till i köket?
Maten fyller en stor och viktig bit i människornas liv. Det vore väl ett misstag om man, i en waldorfskola, med sin holistiska människosyn i övrigt, stängde ute elever från det praktiska skapande som matlagning utgör. Genom åren har olika modeller och scheman prövats med elevernas delaktighet i matlagning och diskning.
Förutom att det är ett pedagosiskt grepp ges barn och ungdomarna en inblick och en förståelse för en yrkesgrupps villkor.

Vegetarisk mat – Varför?
– Vi vet att det är bra mat för barn. Man har större möjlighet att laga en näringsriktig kost eftersom förekomsten av vitaminer, mineraler som spårämnen är större i grönsaker än i kött. Dessutom blir man piggare av en vegetarisk måltid och känner inte av den dåsighet som man annars brukar känna då man är mätt.

”Kärleken till mat är den enda sanna kärleken”

En av våra ambitioner är att försöka förmedla denna känsla till våra matgäster hälsar Lotta, Bettan, Annett och Åsa i köket.